projekt 2017aProjekt "Razem przez świat" to inicjatywa działającej przy naszej szkole Fundacji Blisko Dziecka skierowana do uczniów szkoły podstawowej i gimnazjum. Dzieci i młodzież w czasie wolnym często odczuwają nudę, angażują się w wirtualne relacje lub grają w gry komputerowe. Wolontariusze Fundacji chcą pokazać młodym ludziom, jak można w ciekawy i pożyteczny sposób spędzić wolny czas z rówieśnikami i jak szeroką ofertę ma dla nich miasto Toruń. W ramach projektu "Razem przez świat" pięćdziesięcioro uczniów szkoły podstawowej i gimnazjum, w tym osoby z autyzmem i zespołem Aspergera, odwiedzą instytucje i obiekty kulturalno-sportowe w Toruniu i okolicy. Przewidziane są wyjścia do kina, Teatru Baj Pomorski, Młyna Wiedzy, Muzeum Piernika, Planetarium, aquaparku w Wielkiej Nieszawce, ponadto warsztaty w mydlarni i świeczkarni oraz kibicowanie podczas meczu koszykówki. Podczas każdego wyjścia uczestnicy otrzymają drobny poczęstunek.Wszystkie atrakcje są finansowane w ramach Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.