dzienzyczliwosci 2016

21 listopada w Zespole Szkół nr 31 w Toruniu przy współpracy z Fundacją Blisko Dziecka zorganizowano Dzień Życzliwości, przyłączając się w ten sposób do ogólnopolskiej akcji. Święto to ma swoje miejsce w kalendarzach szkolnych i obchodzi je ponad 180 krajów świata. U nas wzięła w nim udział cała społeczność szkolna. Dzieci z podstawówki z klas 0-VI przeprowadziły wybory Klasowego Króla Życzliwości. Wybrani uczniowie otrzymali złote korony, dyplomy i drobne upominki. Uczniowie gimnazjum brali udział w Konkursie na Uśmiechnięte Selfie. Wszyscy uczniowie mogli również zrobić sobie zdjęcia w Foto-Budce z wesołymi rekwizytami.

Po raz pierwszy uczniowie wybrali też Szkolnego Króla Życzliwości. Zwycięzcami okazali się Dyrektor ZS nr 31 - p.Adam Orgacki, nauczyciel historii - p.Andrzej Ewald oraz konserwator szkoły - p.Stanisław Nowowiejski. Dekoracji szkolnych Królów Życzliwości dokonano po wcześniejszym odśpiewaniu piosenki "W przyjaźni tkwi siła", którą przygotowały maluchy z klas I-III. Cała szkoła była odświętnie udekorowana, pracownicy założyli specjalne stroje, dzieci i młodzież przypięły wesołe buźki do koszul, bluzek i swetrów.

Była to druga edycja konkursu, a zainspirowały nas do udziału w projekcie zaprzyjaźnione z nami wrocławskie placówki oświatowe, które już po raz 11. obchodziły Dzień Życzliwości. W organizacji akcji pomógł naszej szkole Urząd Miasta Wrocławia, który ufundował upominki i nagrody dla świętujących.

Warto przypomnieć, że 21 listopada na całym świecie obchodzony jest World Hello Day. Uchwalone w roku 1973 w Stanach Zjednoczonych święto było wezwaniem do pokoju, ale w naszym kraju obchodzimy je pod nazwą Dzień Życzliwości, propagując wartości takie, jak wzajemny szacunek, tolerancja, chęć niesienia pomocy i działania na rzecz innych.